Смъртен случай на родилка стана причина за поредната проверка на министерството на здравеопазването, на частната болница "Св. София".

Проверката трябва да установи дали лекарска грешка е причинила смъртта на млада жена от Петрич, която е родила чрез секцио в болницата на семейство Мазнейкови, съобщи БНТ.

До преди месец Запряна е жизнерадостна млада жена - бременна в 8-мия месец. След като няколко пъти необяснимо вдига температура, лекарите в Петрич я насочват за раждане.

Избират най-доброто за тях - частната болница на д-р Мазнейкова.

Д-р Валентина Мазнейкова акушер-гинеколог коментира, че жената е пристигнала в болницата със сепсис в неясно състояние. Думичката е неясно фибрилно състояние, добавя тя.

Изследванията на жената били повече от тревожни, направили секцио. Болницата разполага с неонатологично отделение, но пратили бебето в педиатрията. Слава богу, момченцето бързо се оправя.

Състоянието на майката обаче се влошава. Изпратена е в хематологията, от там в Майчин дом. Над състоянието й умува не един специалист, но вече е късно - тази събота жената издъхва от сеспис - инфекция на целия организъм. Съпругът обаче е убеден, че Запряна, е могла да бъде спасена.

Проверяващите за сега не бързат с изводите. Чакат съдебната експертиза.

Със сигурност обаче случаят разкрива някои от проблемите на частните болници. Където редовно си подбират пациентите и взивмат само леките случаи. Частниците трудно формират екипи за 24 часово наблюдение.

Затова не приемат тежки случаи под предлог, че не им работела в момента апаратурата. А при усложнения прехвърлят пациентите си в други болници.