Нагласите на хората относно риска пред производството на енергия от ядрени източници са променени. Радиофобията вече не плаши толкова много хората.

Тези изводи направи зам.-шефът на Българското ядрено дружество (БЯД ) инж. Русчо Янков по време на Конференцията „За ядрената енергетика - без политика".
Според него най-голямото влияние върху бъдещето на ядрената енергетика се оказва от икономиката, а не от аварията във Фукушима. По думите му очакванията, че ядрената енергетика има важна роля в борбата с климатичните изменения трябва да бъдат посрещната с рационална политическа реакция.

Русчо Янков припомни, че трите големи аварии в Тримейл Айлънд, Чернобил и Фукушима са имали и положителна последица - преглед на безопасността на съществуващите реактори.

Той направи кратък преглед на настоящите нагласи към ядрената енергетика в различните страни. В по-голямата част от тях обществената подкрепа се е върнала на нивото от преди Фукушима.
За пример зам.-шефът на БЯД даде Франция, Великобритания, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР и Полша, в които продължава доизграждането на нови реактори или предстои да бъдат представени програми за изграждането на нови такива.
„Знаете, Иран наскоро отвори първата АЕЦ, а в Йордания въпросът се дискутира", добави Янков.

Той припомни, че в България с решение на кабинета е спряно изграждането на „Белене", а казусът ще се реши след референдума през февруари догодина.
По думите му проблемите в ядрената енергетика се решават от политическата класа, но решенията се дават от експертите.
Рискът от взетите решения е за обществото, а политиците и специалистите са тези, които трябва да го убедят в правилността на този риск.

„В момента обаче, те говорят едни срещу други и нямам обяснение защо", коментира още Русчо Янков. Според него успешният подход е в приемане на национална стратегия и изготвяне на тактика за реализацията й. В България, по думите му, този подход не работи.

По време на конференцията експертите се обединиха, че трябва да има повече дискусии и публичност до референдума. Те призоваха да се каже истината на хората, за да бъдат осведомени и информирани и да няма страх.