Едва 25 процента от западноевропейците са готови да се сражават за страната си, сочи изследване на Галъп. Повече от половината заявяват, че не биха воювали за знамето си.

В унисон с държавите от Европа в България се наблюдава сравнително нисък процент на хора, които биха се били за родината си. Всеки четвърти декларира, че е готов да хване оръжие, докато близо половината не биха го направили, установява проучването.

Това ярко контрастира с отговорите в арабските страни от Близкия Изток и Северна Африка, където 77% заявяват желание да воюват за страната си. В азиатските страни този процент е 71%.

В САЩ - 44% са готови да се сражават за родината си, докато в Обединеното кралство - само 27%, Франция - 29% и Германия - 18%.

Данните са част от изследването на индекса на щастието в световен мащаб на "Галъп интернешънъл"
Още...

Въпреки добре известната склонност към неутралитет на швейцарците, 39% заявяват, че са готови да тръгнат на война за защита на родината си. За италианците се оказва, че нямат голямо желание да грабнат оръжието - 68% заявяват, че биха отказали да го направят.

В глобален мащаб, отговорът е: 60% - твърдят, че биха взели оръжие за страната си, докато 27% не изразяват подобно желание.