Тричленен състав на Охридския съд призна за виновни подсъдимите по делото за потъването на кораба "Илинден" и осъди капитана на кораба Сотир Филевски и инспектора от "Лойд" Бранко Баич на 1 година затвор, съобщи БНР.

На Филевски ще му бъде приспаднато времето, което е прекарал в ареста. Двамата трябва да поемат солидарно съдебните разходи.

Припомняме, на 5 септември 2009 година македонското корабче "Илинден" потъна за минути на 200 метра от брега заедно с над 50 български туристи, тръгнали към манастира "Свети Наум".

Загинаха Кула Маджарова, Нонко Маджаров, Славка Иванова, Лушка Стоянова, Мария Димитрова, Гана Георгиева, Георги Метанов, Тодор Стаменов - всички те от с. Антон. Загинаха и четирима души от Пирдоп - Гана Лукова, Мария Георгиева, Лула Балабанова, Павел Павлов. След жертвите бяха и Зорка Георова от с. Мирково, Невена Панчева от Златица и Динка Гущанова от Рибарица.

Скъсано стоманено въже е причинило потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро. Това е заключението на експертите от Инженерния факултет в Скопие. Стоманеното въже от лявата част на кораба се е скъсало по време на плаването, което довело до обръщане на дясно и паника сред пътниците.

Минаването на 12 пътници от дясната страна ускорило потъването, се казва още в заключението. Засега за граждански искове срещу подсъдимите не се говори. Адвокатите на българските семейства обмислят те да са предмет на друго дело, което да започне по-късно.