Има основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на община Ботевград Георги Георгиев. Това е установено от Окръжна прокуратура-София, съобщават от държавното обвинение.

При проверка в „Регистър БУЛСТАТ" и лична прокурорска проверка на фирмено дело е установено, че Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество - „Керам -97"ООД.

Преди да встъпи в длъжност през 2011 г., а и до момента не е подавал молба за изключването му като управител и съдружник. Затова няма и такова решение на Общото събрание на дружеството.

От прокуратурата припомнят, че кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори. Те нямат право и да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Нарушаването на тази императивна забрана представлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината, категорични са от държавното обвинение.

Общинската избирателна комисия в Ботевград е сигнализирана от Окръжната прокуратура. Това е станало на 5 юни. Прокуратурата е изпратила всички документи за проверка и произнасяне.

ОИК-Ботевград със свое решение от 26 юни е отказала да прекрати предсрочно мандата на Георгиев. Това е провокирало протеста на Окръжната прокуратура пред Административен съд-София. Предстои делото да бъде разгледано.

Припомняме, на 22 юни бе принудително заведен на разпит в прокуратурата. Срещу него се провеждала проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем.

Поради няколкократно редовно призоваване на кмета и категоричния му отказ без основателна причина да се яви за снемане на обяснения, Окръжна прокуратура -  гр. София е разпоредила на органите на МВР  да доведат принудително кмета на общината Георги Георгиев за изясняване на обстоятелствата по проверката.

Сметната палата констатира редица нарушения в управлението на Общината, сред които липса на отчетност, корупция, конфликт на интереси.

На 15 май общинските съветници от ГЕРБ дружно подадоха оставка и станаха независими, след като стана ясно, че кметът вече не е член на партията. Той напусна ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов каза, че няма да е номиниран за четвърти. Първите два мандата кметът на Ботевград е бил излъчен от БСП и от НДСВ.