Министерство на културата разпространи резултатите от поредната проверка на Столичната регионална здравна инспекция на сградата на Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК) на ул "Баба" №16 в столичния квартал "Модерно предградие".

"Заключението от Протокола за извършената на 5 март 2015 г. проверка от Столична регионална здравна инспекция в Класическата гимназия "Константин Кирил Философ" в "Модерно предградие" е, че "училището има готовност за провеждане на учебни занимания"

Това означава, че утре, 9 март 2015 г., според заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов учебният процес  за учениците и преподавателите от НГДЕК би трябвало да започне на ул "Баба" №16.

За news.bg Ирина Репуц от протестиращото настоятелството на училището, каза, че родителите продължават да бъдат категорични, че няма да пуснат децата си на ул "Баба". "Ако министърът смята, че учебен процес може да започне с шепа ученици и петима учители - добре, но това не е НГДЕК", беше категорична Репуц.

Тя припомни, че миналата седмица 35 учители са депозирали оставките си пред директора на училището, като и самата директорка смята да депозира своята оставка пред министъра на културата. Това не е станало в петък, 6 март, само защото министърът го е нямало.

От училищното настоятелство са извършили всички законови и административни стъпки, които са позволени, за да спрат преместването, като до дни се очаква и решение на Върховния административен съд по казуса. Ирина Репуц беше категорична, че преместването на учениците на ул "Баба" се прави само за да се оправдаят едни пари по европейски фондове и всъщност проблемът на НГДЕК не е в ремонта, а в присъщото място на гимназията - нейното място е в центъра на София.

Информацията министерството разпространява заради засиления обществен и медиен интерес към случая отказа на част от преподавателите, учениците и родителите Националната гимназия по древни езици и култури да се върне в собствената си сграда, която беше ремонтирана основно по европейски проект на стойност над 2 млн. лева.

Помещенията на обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" № 16 в столичния кв. "Модерно предградие" са проверени от инспектори на Столична регионална здравна инспекция на 5 март 2015 година. На проверката е присъствал и директорът на НГДЕК Мариела Папазова.

Направена е инспекция на състоянието на всичките класни стаи, специализираните кабинети, сервизните помещения, училищната спортна база и съблекалните, както и на водоснабдяването, канализационната система, осветлението и отоплението в реновираното училище.

Припомняме, докато в сградата на Класическата гимназия в "Модерно предградие" се извършваха строително-ремонтните дейности, учениците от НГДЕК бяха временно настанени в сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София.
Когато обаче учениците и преподавателите трябваше да се върнат в „Модерно предградие", се започнаха брожения. Едно от настояванията беше, че далеч от центъра на София ще се загуби връзката между гимназията и Софийския университет и БАН. Друг аргумент за протеста на родители и ученици беше, че ремонтът е извършен с опасни за здравето материали - направените проверки отхвърлиха това обвинение.

Миналата седмица отново имаше протести, като по време на преговорите в Министерството на образованието на един от учителите в гимназията му стана лошо, а по-късно той почина в болница "Токуда".