Главен секретар Илия Илиев е подал рапорт в началото на седмицата за освобождаването от заеманата от него длъжност.

От пресцентъра на МВР потвърдиха факта за подадената оставка, но други подробности не посочиха.

Малко по-късно, на пресконференция във вътрешното ни ведомство Илиев посочи, че първата причина за оттеглянето му е здравословни проблеми, които той има през последните години.

Втората причина е, че по думите му, „е бил грозно подведен преди години да подпише документ, който е в разрез с оперативните наредби на МВР и с чувството му за чест и достойнство".

По тези причини генерал Илиев заяви, че е дълбоко убеден в себе си, че това е правилното решение.
Той подчерта също така, че повече изявления няма да прави и това е всичко, което ще каже.

От своя страна министърът на вътрешните работи Румен Петков благодари на генерал Илиев за повече от 23-годишния му труд в системата на МВР и допълни, че е горд от работата си с „толкова честен и почтен човек като ген Илиев".

Министър Петков коментира, че често сме склонни да ругаем, без да сме наясно с натоварването на служителите на МВР.

Той потвърди, че през последните няколко години ген. Илиев нееднократно се е нуждаел от сериозна медицинска помощ, като подчерта високото чувство на самодисциплина, което ген. Илиев демонстрира с оставката си.

Министърът съобщи предложението си за временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР - настоящият шеф на Главна дирекция „Полиция" ген. Валентин Петров.
По думите му тази кандидатура е съгласувана с премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов.

Малко по-рано шефът на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров заяви в студиото на Нова телевизия, че новината за оставката на Илиев е изключително неочаквана и до този момент не е имало никакви индикации за това.
Атанас Атанасов от ДСБ потвърди мнението на Свинаров, но допълни, че това е ясен знак че "нещо се случва, нещо в МВР става, тъй като Илиев е изключително близък с вътрешния министър."

Станишев:
Това е достойна постъпка - когато се допусне една грешка, да се поеме отговорност...

Според двамата оставката на Илиев е ясна индикация, че създаването на Националната агенция по сигурност предизвиква напрежение в структурите на Министерство на вътрешните работи, а самата оставка е и повод да се помисли изобщо за работата в МВР.

Главен секретар Илия Илиев започва работа в структурите на МВР през 1984 г. Първото му назначение е в Плевен на сержантско ниво и е назначен за младши полицейски инспектор. Работил е като началник група "Криминална полиция". През 1992 година е назначен за старши полицейски командир на групата за охрана на масови мероприятия в Плевен.

През 1997 година Илиев става началник на Първо РПУ в града, по това време кмет на града е настоящият министър на вътрешните работи Румен Петков. През следващата година вече е началник на регионална гранична секция - Бургас към Национална служба "Гранична полиция". Декември 2001 г. полковник Илиев е назначен за директор на РДВР Плевен.

От 17 декември 2003 г. с указ на президента на Република България е назначен за директор на Национална служба "Полиция" и му е присъдено звание генерал-майор. А от септември 2005 г. е назначен за главен секретар в МВР като замести тогавашния главен секретар Бойко Борисов.