„Белене е един от примерите за това как хората са използвани и лъгани. Аз и моите колеги от АБВ не можем да си позволим участието в лъжа, защото ние сме против неизпълнението на поетите ангажименти".

Това заяви Румен Петков по време на днешното си посещение в крайдунавския град.
Той припомни, че жителите на Белене са участвали активно в референдума ЗА или против изграждането на АЕЦ „Белене", но въпреки това и до днес правителството не изпълнява ангажимента си за строежа на Втора атомна.

Петков подчерта, че има инвеститорски интерес към централата, има готовност от руска страна, но правителството не отива към изграждането й.
Възмутително, по думите му, е поведението както на БСП заради неизпълнения ангажимент, така и на Атака, които са внесли предложение в НС за рестартиране на проекта, но го изтеглили дни след това.

Петков подчерта, че АБВ АЕЦ - „Белене" е въпрос на въпросите за бъдещето не само на региона, но и на страната.

Пред беленчани той коментира и въпроса с „Южен поток", като посочи, че това, което се случва с проекта е удар върху българската икономика. България трябва да се противопостави на санкциите срещу Русия, защото те ни засягат пряко, изтъква Петков.

Припомняме, преди дни Европарламентът излезе с резолюция за спиране на проекта „Южен поток". В същото време турската стана намекна, че тя може да приеме на своя територия тръбите.

Правителството би следвало не да говори за компенсации, а да иска преговори и да използва правото си на вето, добави още Румен Петков.
Той е убеден, че българското правителство няма готовност да изчисли евентуалните компенсации и как точно те ще повлияят на българската икономика.