Докладът на инспекторите на ООН, разследвали миналият месец химическата атака в Сирия, може да бъде публикуван в понеделник. Това заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от „Гласът на Русия".

Според моята информация докладът на инспекторите ще бъде предаден следващият понеделник", каза Аселборн по общественото радио Deutschlandfunk.

Той призова постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да достигнат до консенсус за урегулиране на конфликта, който е в третата си година. Люксембург е непостоянен член на Съвета за сигурност.

В Европейския парламент днес се провежда дебат за Сирия с участието на шефа за външна политика Катрин Аштън.

Шефът на Европейската комисия Жозе Барозу заяви пред европарламента, че руското предложение за химическите оръжия е „потенциално едно позитивно развитие".

Сирийският режим трябва да приложи това без отлагане", изтъкна Барозу.

Междувременно председателят на Комисията за външна политика към Държавната дума на Русия Алексей Пушков заяви, че Москва трябва да разшири доставките на оръжия за Иран и да анулира споразуменията, позволяващи на страните от НАТО да прехвърлят военно оборудване през Русия заради заплахите на САЩ да ударят Сирия.

Думата ще приеме резолюция за Сирия по-късно днес.