Синдикатът на служителите в затворите в България организира Национален протестен митинг - шествие под мотото: „Оставка на беззаконието! Протест срещу безхаберието". Протестът е срещу орязването на правата на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция „Охрана", регламентирана в Закона за МВР и недостатъчния бюджет за системата на затворите. Митингът ще се състои на 10 януари от 13.00 часа пред Министерство на правосъдието, съобщават от синдиката.

Шествието ще потегли от министерството в 13.30 часа и ще се придвижи до входа на Министерството на финансите и Министерския съвет, след което ще продължи до сградата на Народното събрание.

Припомняме, на 29 декември миналата година охранителите в затворите и следствените арести излязоха на протест.

Синдикатът на служителите в затворите в България изтъква, че неспазването на Закона за МВР от правосъдното министерство е грубо нарушение на правилата за социален диалог. По този начин се обезсмисляла дейността на Съвета за социално партньорство в Министерството на правосъдието.

Работниците и служителите в местата за лишаване от свобода стават жертва на перманентното недофинансиране на затворната система в Република България и уродливите форми на опитите за справяне с тази негативна тенденция, констатира с тревога синдикатът.

Синдикатът на служителите в затворите в България предупреждава всички политици, че липсата на системни усилия и приемственост за решаване на въпросите, за състоянието на затворите в България, проблемите и предизвикателствата, свързани с тях, потъпкват честта и достойнството на една категория държавни служители с отношение към сигурността на държавата и създават условия, които представляват потенциална опасност за техните живот и здраве.

От компетентните органи е получено разрешение за провеждането на протестните действия. Предприети са и мерки да не се нарушава общественият ред.