Бившият кмет на София Стефан Софиянски заяви, че позицията на гръцкото правителство като икономист го дразни.

В интервю за Нова телевизия той посочи, че самочувствието на гръцкото правителство не било полезно, като то имало малко визия как да се излезе от кризата.

"Референдумът е стъпка към задълбочаване на кризата, а не към излизане от нея. Това е бягство от отговорност. Аз винаги съм казвал, че референдумът е инструмент на слабите полицити", убеден е Софиянски.

"Гъркът в криза е по-добре от българина при Борисов. Урокът, който трябва да вземем от съседката ни, е изключителното ефективно използване на привлечените средства, което очевидно Гърция не е направила, за да е в това положение. За съжаление ние в момента имаме две нулеви години - не сме усвоили нито евро и затова не можем да осигурим икономически растеж", поясни още Стефан Софиянски.

Според него и Гърция, и България изразходват лошо и неправилно парите от европейските заеми, тъй като стандартът не се повишава.

"Политиците са изключително виновни за КТБ, а не толкова банковата система. Тя беше банка и на Станишев, и на Борисов. Очевидно някакъв конфликт на високо ниво между политическите сили доведе до фалирането й. Освен това КТБ можеше да бъде спасена", коментира Софиянски. Според него закриването й е най-лесният начин да се прикрие какво се е случвало в нея.

"Нашите управляващи са безпомощни и мързеливи и са оставени да се влачат по течението. Те следват проблемите, а не се борят да ги предотвратят",  каза още той.

Според него най-слабото звено в кабинета е Бойко Борисов, защото не знае повече от другите.

На въпрос дали би се кандидатирал отново за кмет на София, Стефан Софиянски отхвърли категорично тази възможност.