Държавна комисия определи на космодрума Байконур тримата астронавти, които ще осъществят поредната 43-та експедиция към Международната космическа станция.

С кораба „Съюз ТМА-15М", който стартира на 24 ноември ще полетят руснакът Антон Шкаплеров, американецът Тери Вертс и астронавтът от Европейската космическа агенция - първата жена астронавт от Италия - Саманта Кристофорети.
Техни дубльори са Олег Кононенко, Челл Линдгрен от САЩ и японецът Кимиа Юи.

Скачването с МКС ще се проведе по кратката шестчасова схема, съобщава ТАСС.

Шкаплеров, Вертс и Кристофорети ще престоят на МКС 169 дни, като им предстои работа с руския товарен кораб „Прогрес" и европейския АТV-5. Екипажът трябва да извърши и над 100 научни експеримента на борда на станцията.

От основния екипаж само италианката няма опит от космически полети. Другите двама астронавти имат по една космическа мисия, американецът Вертс обаче е летял на совалката Endeavour и няма опит с кораба „Съюз".

Той съобщи по време на пресконференцията на Байконур, че заедно с колегата си от НАСА Бари Уилмор, който в момента е на МКС, в края на януари и началото на февруари ще осъществят три мисии в открития Космос, част от американската програма за подготовка на станцията за прием на нови кораби.