Прокуратурата ще възложи проверка, която да изясни обстоятелствата около разпространената информация, че столичният кмет Бойко Борисов е покровителствал сръбският наркобос Сретен Йосич.

Това съобщи за news.bg зам.-градският прокурор Роман Василев.

Искането за подобна проверка е отправено от лидера на ГЕРБ в писмо до прокурора. В него кметът на София твърди, че информацията за покровителство над сърбина е разпространена от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Борисов е категоричен, че до българските медии е изпратено лъжливо твърдение, което цели неговото дискредитиране и опетняване на репутацията му пред българското общество. В тази връзка кметът настоява прокуратурата да образува предварително производство, което да изясни източника на лъжливите според него твърдения.

В случая се касае за гнусна клевета, подадена до средствата за масова информация, засягаща личното ми достойнство и морал, заради което при установяване на фактите, моля да се потърси съдебна отговорност от отговорните лица, посочва Борисов.

Зам.-градският прокурор коментира, че на първи време ще бъде възложена проверка, която да внесе яснота около твърденията на Йосич. В зависимост от нея ще се вземе решение дали прокуратурата да образува производство по случая.

Говорих с кмета, звучеше доста притеснен, допълни Василев.

Междувременно стана ясно, че в Националната разузнавателна служба (НРС) е била извършена проверка по повод твърденията на сърбина. Припомняме, Сретен Йосич бе арестуван в България през 2002 година, след което бе екстрадиран в Холандия по искане на холандското правосъдие.