Зам.-ръководителят на Украинската служба за сигурност Витайли Найда съобщи, че контраразузнаването е прихванало нова порция разговори на руските спецслужби със сепаратистите.

Найда съобщи, че на тях ясно се чува как чуждото разузнаване поръчва бунтовниците да убият 100-200 души”, създавайки хаос, след което в Източна Украйна ще нахлуят руски танкове, които да защитят населението с руско самосъзнание.

Записите все още не са изтекли в публичното пространство, както се случи преди няколко дни с разговор между предполагаеми руски военни и „федералистите” в Донецк.



Според Найда сваленият президент Виктор Янукович, който пръв отправи предложението за федерализация на Украйна, предхождащо новата вълна от проруски бунтове, се намира изцяло под контрола на руското разузнаване и изпълнява негови поръчки от името на Кремъл.

Той аргументира твърдението си и с обстоятелството, че към момента Янукович, който избяга на 22 февруари, прави своите „обръщения към нацията" от западния град Ростов на Дон, където се намира един от центровете на руското военно разузнаване.