Унгария се присъединява към Полша и осъжда коментарите на шефа на ФБР Джеймс Коми, които изглежда приравняват ролята на Германия за Холокоста с тази на Полша и Унгария.

Външното министерство на Унгария заяви, че коментарите на Коми са клевета за унгарците. Министерството е изпратило писмено оплакване до американското посолство в Будапеща, съобщава „Асошиейтед прес".

„Думите на шефа на ФБР свидетелстват за поразителна безчувственост и недопустимо лекомислие. Ние не приемаме от никого формулирането на такова обобщение и клевета", се изтъква в съобщението на ведомството.

Припомняме, Джеймс Коми заяви преди дни: „В съзнанията си, убийците и съучастниците на Германия, както и на Полша, и на Унгария, и толкова много, много други места, не са извършили нещо лошо. Те са убедени, че това е правилното нещо да се прави, нещо, което е трябвало да направят".

Коментарите му бяха особено обидни за поляците. Министър-председателката Ева Копач заяви, че думите на Коми са неприемливи. Тя изтъкна, че Полша не е виновник, а жертва във Втората Световна война.