Българският гражданин, който се е намирал на борда на самолета на Турските авиолинии е жив и се намира в болница в града.

Българинът се казва Сем Мерт. Той е български гражданин, постоянно живеещ в Истанбул, съобщи Драговест Горанов.

Министерството на външните работи на Холандия уведоми по-рано българското посолство в Хага, че сред пътниците е имало и българин. 

По думите на говорителя на МВнР Драговест Горанов идентификацията на жертвите продължава, ранените са разпределени по много болници, а има и съвсем невредими пътници, които са си тръгнали.

Междувременно стана ясно, че Холандия поема разследването на катастрофата на самолета на „Търкиш еърлайнс" Боинг 737.

Направени са детайлни снимки на останките на самолета и са анализирани черните кутии, в опит да се разбере защо боингът е загубил височина и се е разбил в полето, убивайки 9 души.

Припомняне, самолет изпълняващ полет от Истанбул до летище Схипхол в Амстердам катастрофира на 3 км от пистата, като се разцепи на три части.

Въпреки сблъсъка, отломките не избухнаха в пламъци и десетки пасажери успяха да се измъкнат от борда на самолета само с леки наранявания.

Шестима от пострадалите обаче все още са в тежко състояние в болница. Представител на холандските власти е заявил, че записите на черните кутии вече са изпратени в Париж, където ще бъдат анализирани от експерти.

Това ще отнеме няколко дни. Информация за загиналите пътници ще бъде оповестена по-късно днес по време на пресконференция.