Парите са осигурени, работата по изпълнението може да започне, заяви икономическият министър Делян Добрев след официалното подписване в Министерски съвет на договор за безвъзмездна финансова помощ за създаване на научно-технологичен парк в София.
Изграждането на първия подобен проект у нас ще струва 50 млн. евро, като 42,5 млн. евро се осигуряват по оперативна програма „Конкурентоспособност", а останалите 7,5 млн. евро са с национално съфинансиране.

50% от общия бюджет ще отидат за подготовка на терена (бившите поделения срещу зала Арена Армеец, б.р.), 30% за оборудване в лабораториите и останалите 20% - за прилагането на така наречените „меки мерки". Целта на тези мерки е да подготвят съдържателната част на проекта за технопарка, обясни от своя страна Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Техпарк".

Министър Добрев коментира, че този проект е едно изключително предизвикателство за страната ни, защото в световен мащаб има много подобни проекти, които се оказват неуспешни. Затова, по думите му, ние всички трябва да работим много, за да може Технопарк София да бъде един наистина успешен проект.

Реналдо Мандметс, ръководител на отдел България в ГД „Регионална и градска политика" в ЕК, подчерта, че изграждането на София Техпарк е много важна част от развитието на страната.
„Проектът е пилотен в много отношения. Той предоставя възможност за изграждането на още 2-3 технопарка в България с по-малки размери", заяви Мандметс и добави, че вече са водени разговори за хранителен технологичен парк в покрайнините на Пловдив.

От тук нататък предстои организиране на редица събития, за да се изясни как се развива предприемаческия дух у нас. Да се отговори на въпроса що е то предприемачество, за да може, когато технопаркът стане факт през 2015 година, съдържателната част да е готова.

Сред основните елементи на технопарка са изграждане на форум, в който да се провеждат всички събития и около който да се обединяват различните играчи в процеса. Друг елемент е изграждането на инкубатор с по-широк профил, който да обхваща и сектора на биотехнологиите.

„Една от целите, които сме си поставили е създаване на мрежа за научноизследователска инфраструктура в университетите и БАН", коментира още Елица Панайотова. „Целта на технопарка е да доизгради екосистемата за подпомагане на иновациите и високите технологии, за подпомагане на нови стартиращи компании, които са с висока добавена стойност, както и да се подсили създаването на икономика на знанието в България", заяви тя и добави, че проектът в следващите 10-15 години предстои да се разраства.