Със скандирания „Не на българската ACTA" и „Спрете тази ACTA" противници на международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането протестираха с шествие от паметника на Съветската армия до парламента и председателството на Европейската комисия.

Те носеха транспаранти и плакати, с които изразяваха несъгласието си гражданите да бъдат подложени на интернет филтриране и да бъдат засегнати творческите среди, земеделието, достъпът до медицински услуги, каквито опасности крият клаузите на ACTA.

Според Асен Генов, участник в протеста, лобистите на ACTA трябва да отговорят как това споразумение влияе върху земеделието, зърнодобива и достъпа до медицински услуги.

Ако ACTA влезе в сила ще стане така, че един дребен земеделски производител най-неочаквано ще бъде санкциониран от голяма чуждестранна търговска компания, че е нарушавал търговските интереси, предупреди Генов и добави, че текстовете на ACTA така влияят върху медицинския сектор, че ще ограничат достъпа до медицински услуги.

По силата на ACTA e застрашена самостоятелната политика на фермерите относно семената и посевите, както и достъпът до генерични лекарства от развиващите се страни.

Протестиращите отново изразиха недоволство, че ACTA бе подписан тайно без обществен дебат и че дава възможност за ограничаване на основни човешки права, като свободата на словото и свободното споделяне на информация.

ACTA не е в интерес на творците, недоволстват още гражданите. Според тях България ще е част от ACTA, докато подписът ни не бъде оттеглен. Замразяването на ратификацията само по себе си не променя нищо, тъй като ако ЕП ратифицира ACTA той пак ще влезе в сила за България, предупредиха още протестиращите.

Необходими са две неща: първо България да оттегли подписа си и второ парламентът да наложи мораториум върху ратификацията на ACTA, категоричен е Асен Генов.

Според протестиращите имаме и българска АСТА и тя се крие в законопроекта за хазарта, тъй като в него е заложено интернет филтриране.

Протестиращите връчиха протестни декларации до Народното събрание и до представителството на ЕС, а също до Европейския парламент, с които заявяват апела на българските граждани да бъде отхвърлено споразумението ACTA.

"Заплашителните и неясни правила на споразумението противоречат на редица разпоредби както на българското, така и на европейското законодателство, което е очевидно нарушение на принципите на демокрацията и гражданските права и свободи", се изтъква в декларацията. Споразумението се опитва да наложи презумпция за виновност до доказване на противното, казва още декларацията и призовава за отхвърляне на ACTA.