Франция и Европа не са дали никакви пари на Либия за освобождаването на медиците. Това е заявил френският президент Никола Саркози на специална пресконференция.

„Мога да потвърдя просто, че нито Европа, нито Франция са дали и най-малката финансова помощ на Либия", каза той в отговор на въпрос какви условия е поставило либийското правителство за освобождаването на медиците, съобщава БТА. 

"Дали Франция е дала и едно евро? Отговорът е не. Дали Европа е дала и едно евро в рамките на преговорите извън споразумението, което беше сключено - отговорът е не", обяви категорично Саркози.

Той приветства посредничеството и хуманитарната намеса на Катар и посочи, че вече е заявил пред Муамар Кадафи, че най-добрият начин да се върви към бъдещето по мирен път е уреждането на проблема като освобождаването на медиците е било поставено като предварително условие.

Президентът на Франция обяви, че утре ще посети Либия. Във визитата ще участва и външният министър Бернар Кушнер.

По-рано днес говорителят на Елисейския дворец Давид Мартинон приветства "историческата новина", че българските медицински сестри и палестинският лекар са на път за София заедно със Сесилия Саркози и Бенита Фереро-Валднер.

"Мога да потвърдя, че самолетът излетя от Триполи за София в 6.25 часа местно време със Сесилия Саркози, Клод Геант, Бенита Фереро-Валднер, петте медицински сестри, съпруга на едната от тях и палестинския лекар на борда", подчертал Мартинон.

"Президентът не мигна тази нощ, тъй като бе в постоянен контакт с преговарящите в Либия", подчертал говорителят на френското президентство.