В резултат на климатичните промени бедствията, свързани с екстремни метеорологични събития, стават все по-чести, по-тежки и мащабни, предупреждават днес от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Европейската комисия.

През последните 20 години бедствията убиха 1,3 милиона и засегнаха 4.4 милиарда души, като причиниха огромни икономически загуби. Очаква се към 2030 г. бедствията да причинят щети в размер на 328 милиарда евро годишно.

Всеки от нас, от обикновения европейски гражданин, до хората, определящи държавните политики, трябва да бъде подготвен за последиците от този нов феномен. За да стимулира дискусия и за да повиши осведомеността на обществото за тенденциите на нарастване на бедствията и усилията, които са необходими за тяхното смекчаване, МФЧК/ЧП, 12 национални дружества на Червения кръст в Европа и Европейската комисия започват кампания за необходимостта от подготовка за бедствия и укрепването на устойчивостта на общностите към тях.

„Бедствията отнемат човешки живот и провалят перспективите пред хората, влошават още повече положението им, като ги правят все по-бедни", казва европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи, Кристалина Георгиева. „

Благодарение на солидарността на европейските граждани, ние подкрепяме подготовката преди бедствията, адаптирането при бедствията и след тях, за да могат хората да се защитят сами. Готовността спасява живот, но също така е и разумна инвестиция: всяко евро, инвестирано в мерки за намаляване на риска при бедствия, носи между 4 и  7 евро възвръщаемост."

Финансовата подкрепа от Европейския съюз позволява на МФЧК/ЧП да работи с общностите в риск чрез дейности за намаляване на риска и за подготовка за реакция при бедствия в цял свят. Тези дейности помагат за укрепване на устойчивостта на хората, намаляват загубите и съкращават времето, нужно за възстановяване след бедствие. Можете да видите тези дейности в интерактивния уеб-материал: "Журнал на устойчивостта при бедствия" (www.disaster-resiliеnce.com).

"С участието си в живота на общностите и разбирайки техните нужди, ние можем да предвидим проблемите, които възникват по време на криза и да подготвяме ефективни начини за отговор при бедствия, за да опазим живота и поминъка на хората", казва генералният секретар на МФЧК/ЧП, Елхадж Ас Си. "Тези дейности трябва да се съобразяват с местната общност и култура и да използват по най-добрия начин местните ресурси", посочва още Елхадж Ас Си.