Четири пъти повече в последната една година са случаите на колабирали или натровени с наркотици младежи във Варна.

Сред учениците основната причина за отравянията е марихуаната, но децата често я комбинират със стимуланти и алкохол, вследствие на което се стига до тежки психози с бавно протичане.

Тревожната статистика съобщи доктор Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница в града, цитирана от БТА.

Тя разполага с резултати от изследване за случаите на остри отравяния с психоактивни вещества, направено в периода януари - 15 октомври 2015 г. Пациентите са разделени в две възрастови групи - от 10 до 18 години и от 19 до 64 години.
При 33 процента от случаите интоксикацията се дължи на комбиниран прием на наркотици или на смесване на дрога и алкохол.

През тази година има рязък скок при острите интоксикации с хероин, като са регистрирани три смъртни случая. Средната възраст на хероинозависимите е 31 години.

При младежите до 18 години броят на острите алкохолни интоксикации е нараснал 12,5 пъти в сравнение с 2014 година. Постъпилите в болница момчета след препиване са близо два пъти и половина повече в сравнение с момичетата.

Като сериозен проблем за лекарите Златева отчете невъзможността да "хващат" с тестове новите дизайнерски дроги. Тя уточни, че екстази и амфетамини вече се заместват със синтетични вещества, които се инжектират и много често водят до тежки последици, включително смърт.