24 часа"

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров осъден на 10 години затвор

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров бе осъден вчера на 10 г. затвор за присвояване на 4,72 млн. лв.

Присъдата бе обявена в зала 18 на Съдебната палата от 3-членен състав на Софийския военен съд с председател Генко Драгиев. До нея се стигна след дело, водено при закрити врата близо 2 г. Присъдата включва конфискация на половината имущество на генерала и 15-годишна забрана да заема високопоставена обществена длъжност.

Според прокуратурата присвояването на милионите в долари, евро и лири от бюджета на службата е станало през 2007-2011 г. Тогава били съставени над 1000 финансови документа за доказване на "несъществуващи служебни разходи". Документите, с които парите били присвоени, били за специфични нужди на НРС.

„Труд"

Пушим във влака срещу 2 лева и тих кондуктор

Плащаш 2 лева на кондуктора и пушиш цигара във влака - за тази схема в БДЖ сигнализираха читатели на „Труд". Случаите са от двете най-натоварени линии през летния сезон - София - Варна и София - Бургас.

Преди няколко години БДЖ забрани тютюнопушенето във влаковете, което дотогава бе разрешено на определени места. Причината бе пожарът от фас във влака София - Кардам, взел човешки жертви. Оттогава кондукторите са длъжни да глобяват с 20 лв. всеки, когото хванат със запалена цигара във влака. Пътници обаче разказват, че вместо да го глоби, униформеният вече упътва пушача към определена тоалетна на влака срещу 2 лв. Имало и таен код за предаване на информация към другите кондуктори, че подкупът вече е платен. Ако някой от тях се натъкне на пушача в тоалетната, пътникът трябвало да смигне и да каже: „Знам, че е забранено, но вашият колега вече ми направи забележка".

„Стандарт"

БГ студенти правят фирми в Холандия

В последните години Холандия стана третата дестинация, към която има засилен интерес от български студенти. Повече наши младежи вероятно учат само в Германия и Великобритания. Една от основните причини за това е фактът, че повечето от бакалавърските програми там вече се преподават на английски. Така и без познания по нидерландски младите ни хора успешно могат да учат четири години. Но естествено, езикът им трябва, ако решат и да работят там. А работата е едно от условията холандското правителство да ти направи подарък - студентски заем, който при определени условия се превръща в невъзвръщаем.

„Монитор"

КАТ погна джигитите в бус лентите

КАТ ще следи за джигити, които се движат в буслентите в София и големите градове в страната. Според шефа на "Пътна полиция" в столицата Тенчо Тенев шофирането в лентата, предназначена за градския транспорт, драстично се е увеличило напоследък и затова катаджиите ще следят много стриктно за подобни нарушения.

„Сега"

Депутатите с по-ниски заплати

Месечното възнаграждение на депутатите за работата им в НС се свива. Това става ясно от публикуваните вчера нови данни на НСИ за средната заплата в обществения сектор, на база на която се изчисляват и депутатските пари. Цифрите показват, че намалението ще бръкне в джоба на законотворците с по 12 лв. на месец, или колкото струва един обяд с бирата.

Според парламентарния правилник заплатите на народните избраници се равняват на три средни възнаграждения в публичния сектор, като се вземат предвид данните за последния месец на съответното тримесечие. Така депутатите досега получаваха 2703 лв. на база данните за март. Според публикуваните вчера показатели за юни обаче парите им ще бъдат преизчислени на 2691 лв. Намалението е минимално, но се явява поредната ножица през 2015 година. Парите на депутатите всъщност скочиха рязко в началото на 2014 година, когато бе отменено продължилото четири години замразяване на заплатите при размер от 2196 лв.. „Дума"

БЕХ ще плаща и на Световната банка

След поредица от анализи за състоянието на енергетиката БЕХ подписа вчера със Световната банка договор, по силата на който пак ще се анализира секторът у нас. Само преди седмица излезе докладът на временната анкетна комисия към Народното събрание за проверка и оценка на състоянието на енергетиката.

Според консултантския договор в следващите шест месеца финансовата институция трябва да предложи на БЕХ модел за освобождаването на енергийния пазар, да анализира състоянието на сектора и на НЕК и да изработи механизъм за компенсиране на бъдещите дефицити в държавната електрическа компания. Цената на договора не бе съобщена, защото била търговска тайна.

„Капитал "

Господарите на късмета

авилиончето продава всичко с минимална надценка и затова Надя пазарува основно оттам. То изглежда като да е за цигари, вафли и кафе, но като поискаш, се оказва, че има всичко: хляб, вакуумирани колбаси, сирене, кашкавал, консерви. Надя купува кутия цигари от 10 броя, олио от най-евтиното, нарязан хляб, пет истински яйца и две шоколадови ("дай ми от най-мъничките"), и след кратко замисляне - билет от "държавната лотария" за 2 лева. Надя не е хазартна личност. Никога не е ходила на ротативки или в казино - съпругът й работи в клон на софийска фирма в малкия град, а тя чака съкращение наесен. Пари много няма, но какво пък толкова - 2 лева! От олиото, хляба и яйцата ще излязат ни повече ни по-малко пържени филийки. А от билета на лотарията наградите са такива, че ще стигнат за години.

„Новинар"

Слагат удебелен асфалт край „Струма"

Удебелен 25-сантиметров пласт асфалт положиха върху пропукалия се участък край магистрала „Струма" вчера.

След информация за пропаднал сектор от ремонтираната част на аутобана шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров отиде на спешна инспекция на обекта. Оказа се, че е напукана не настилка от магистралата, а част от един от подходите за Петрич. Вчера върху 150-километровото трасе беше положен нов асфалт. Преди проверката това трасе беше затворено, за да бъде преасфалтирано, а движението се осъществяваше на етапи в отсрещната еднопосочна лента.