Втори затворник се оказа основен свидетел по делото срещу обирджиите на банков клон на "Алианц".

След като по-рано тази година Адриан Ангелов (канибалът от Овча купел) обясни на съда, че в килията му в ареста бил докаран един от задържаните за обира, който си признал, днес и Владимир Василев, два пъти осъждан за наркотици, заяви същото.

Припомняме, на 23 октомври 2012 г. Михаил Гюров и Венимир Стоянов влезли в банката, а третият обвиняем Кристиян Александров останал да ги чака в кола, като за него се твърди, че не знаел за какво са отишли там.

Според показанията, които "канибалът от Овча купел" бе дал пред съда, преди нападението Михаил и Венимир уговаряли друго момче да им бъде шофьор, но като разбрало за какво става въпрос, то се отказало.

„Тогава те помолили Кристиян, като му казали, че ще ги вози да вземат документи от студентска организация, която организира бригади в чужбина и после ще ги закара в Тетевен. Обърнали се към него, защото не могли да намерят по-тъп човек, когото да излъжат", разказа тогава Ангелов. По думите му всичко това той научил в килията от Михаил, а после въвели и Кристиян, който потвърдил, че бил заблуден от двете момчета.

Днес пред състав на Софийски градски съд и Владимир, който е бил в същата килия, потвърди тази версия. Той разказа, че довели Михаил в неговата килия, където той му разказал какво е извършил. Според осъждания за накотици, Михаил е признал, че Кристиян е станал техен шофьор, без да е наясно какви всъщност са плановете им.

Защитата на подсъдимите настоя да разбере какво точно е споделил Михаил пред Владимир - че е задържан за грабеж или че е извършил такъв. Между него и подсъдимият дори бе направена очна ставка, за да се уточни точната дума.

Въпреки че показанията на Владимир съвпадат с тези на убиеца Ангелов, за които Михаил не се възпротиви, днес той настоя пред съда, че не е давал никакви детайли за случилото се при пребиваването си в килията, нито бил казал за какво е там.

Съдът прочете и писмените показания от досъдебната фаза на Василев, в които той ясно упоменава, че Михаил е обяснил как е задържан за грабеж. Според тогавашните спомени на свидетеля подсъдимият е обиждал Кристиян и го е наричал смотаняк.

След като органите на реда извели Михаил от килията, бил доведен и самият Кристиян, който пък признал пред Владимир, че нямал представа за какво са го вербували. По думите му  той научил за случилото се, докато бил в колата и карал двамата обирджии извън София. Тогава чул по радиото за банков грабеж, а двамата му признали, че именно те са го извършили. Кристиян твърдял в килията, че се изплашил много, като научил истината.

В хода на днешното заседание бяха приети и няколко експертни заключения по делото, от които стана ясно, че и трите пистолета, иззети от подсъдимите, са газови и не са били модифицирани за стрелба с бойни патрони, тоест не представляват огнестрелно оръжие. От експертизите става ясно и че 89 583, 32 лева са откраднатите от "Алианц". За деня, в който грабежът е извършен, минималната работна заплата за страната е била 290 лева, тоест щетите, причинени на банката, надхвърлят 140 минимални работни заплати.

Делото ще продължи отново на 21.10 от 10 часа, когато пред съда ще бъдат представени още експертни заключения и ще бъдат разпитани още няколко свидетели, които днес не се явиха.