Броят на новите случаи на ебола в Гвинея се е повишил почти двойно и нараства за втора поредна седмица в Западна Африка. Това съобщават световните медии, позовавайки се на информация от Световната здравна организация. В Гвинея, откъдето започна епидемията, са регистрирани нови 64 случая в сравнение с 39 през миналата седмица.

Западна Африка е регистрирали 144 потвърдени нови случая от ебола в седмицата до 8 февруари, сравнено със 124 от предишната седмица, посочват от Световната здравна организация.

Имам, който тайно е извършил погребение на заболял от ебола, е бил задържан от властите. Това действие предизвика размирици сред местните жители. В същото време училищата отказват да отворят врати, дори след като медицински комплекти са били раздадени на учениците.

Недоверието към здравните работници също остава голям проблем. Тази съпротива се оказва основната заплаха за постигане на целта за нито един нов случай.

Досега в най-лошата епидемия от ебола починаха най-малко 9177 души от 22 894 регистрирани случаи, основно в трите най-засегнати западноафрикански държави Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Заболяването се предава с бърза скорост в Либерия, въпреки че броят на заразените е намалял до 76 от 80. За същия период са регистрирани само три нови случая.