СДС предлага закон срещу агентите на Държавна сигурност, стана ясно след редовното заседание на НИС на партията.

Според законопроекта сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат няма да могат за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация.

СДС започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.

Законопроектът на сините предвижда ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия.

Проектотекстовете ще важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на Омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост.

Изпълнението на закона е възложено на административните ръководители в съответното ведомство, които са длъжни в срок от един месец от влизането в сила на законопроекта да изпратят списъци на служителите, заемащи ръководни постове, до Комисията по досиетата за проверка.

Предвидено е в случай, че комисията установи принадлежност, решението й да подлежи на обжалване. Ако бъде установено, че даден висш държавен или общински служител е работил за бившите комунистически служби, то той трябва да напусне в седемдневен срок поста, който заема. Заповедта за освобождаване е окончателна и не подлежи на обжалване.

Законопроектът ще задължи всеки кандидат за ръководен пост да представи удостоверение за липса на принадлежност към бившите комунистически тайни служби, издадено от Комисията по досиетата, като се предвижда и глоба от 5 хил.лв. до 10 хил.лв. при нарушение на разпоредбите на проектозакона.

От СДС се мотивират, че предложеният от тях законопроект е изцяло съобразен с насоките за гарантиране на лустрационните закони, приети от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) още през 1996 г.

Сините заявяват още, че предложението им е сериозен тест за управляващата партия ГЕРБ. Това е тест, който трябва да издържат и пред европейските партньори от Европейската народна партия, към която ГЕРБ принадлежи.