Няколко часа, след като ГЕРБ внесе в парламента искането на 77 депутати за извънредно заседание по бюджета преди 30 август, стана ясно, че председателят на Народното събрание Михаил Миков е изпратил писма до председателите на парламентарни групи Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров.

В тях Миков ги информира за постъпилото искане и ги моли да го уведомят във възможно най-кратки срокове, кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието.
Това ще улесни, както мен в планирането на точната дата, така и всички народни представители, защото ще създаде най-малко неудобства за тях в периода на нормативно регламентираната ваканция, посочва той в писмото.

Миков припомня в същото време, че е свикал извънредно заседание на Народното събрание за 30 август 2013 г., с дневен ред: "Ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.".
Той отбелязва, че този срок според него е осигурявал възможност за провеждането на по-пълни, задълбочени и всеобхватни консултации с всички заинтересовани страни и адресати на Закона за държавния бюджет.
По този начин в по-пълна степен би бил удовлетворен и призивът на президента, чийто апел и аргументи, както знаете, бяха „изцяло в посока на повече прозрачност, а именно това искат гражданите", допълва Михаил Миков и изказва съжаление, че в този срок няма да могат да бъдат проведени обществените дискусии, за които е апелирал президентът.

Председателят на Народното събрание очаква мненията на лидерите на парламентарни групи, за да се произнесе по искането на 77-те народни представители.