абиджанФренските власти призоваха гражданите на страната да напуснат Кот д'Ивоар, след като ООН предупреди, че бившата френска колония в Западна Африка е на ръба на гражданската война заради спорните президентски избори, предаде АП.

ООН и голяма част от държавите по света признават за победител във вота Аласан Утара. Съперникът му Лоран Гбагбо, който отказва да признае поражението си и да се откаже от президентския пост, заяви, че „международната общественост е обявила война на Кот д'Ивоар"

Той каза в телевизионно обръщение, че не иска да се пролива кръв, но и подчерта, че той е законният президент на страната. През почивните дни той поиска мироопазващите сили на ООН да напуснат Кот д'Ивоар.

Напрежението в страната ескалира през миналата седмица, когато имаше поредица от кървави сблъсъци между привърженици на Утара и силите за сигурност. Все повече се засилват страховете, че служителите на ООН и други чужденци може да станат жертви на насилието. Държавният департамент на САЩ разпореди на своите служители в страната да я напуснат заради влошената сигурност и засилващите се анти-западни настроения.

Говорителят на френското правителство Франсис Барон заяви пред журналисти, че сънародниците му в Кот д'Ивоар е препоръчително да напуснат страната временно поради „безспорните източници на притеснение". Поне 13 000 французи работят в страната, която поддържа силна връзката си с Париж.

През почивните дни маскирани нападатели откриха огън по база на ООН в Кот д'Ивоар. При обстрела няма пострадали, но при друго двама военни наблюдатели бяха ранени. От ООН съобщиха, че служители на организацията са били заплашвани в домовете си.

Тусан Ален, съветник на Гбагбо, коментира, че не вярва войници или близки до президента да стоят зад нападенията.

По данни на Обединените нации, повече от 50 души са били убити през последните дни в Кот д'Ивоар, а стотици хора са били отвлечени. Върховният комисар по въпросите на човешките права Нави Пилей заяви, че има множество доказателства за „огромни нарушения на човешките права".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че мироопазващите сили ще се окажат в критична ситуация, ако Гбагбо не вдигне блокадата около щаба на опонента си. Стотици войници бранят хотела, в който е Утара, но срещи тях са войски, лоялни на Гбагбо.

Въпреки обещанията му за вдигане на обсадата, хората около легитимния президент се страхуват да напуснат хотела заради опасения, че им се готви капан. Все още не се допускат конвои с храна, вода и лекарства.

Бан Ки-мун изрази загриженост и заради информациите, че бойци от съседна Либерия са се включили в битките в Кот д'Ивоар. Става дума за наемници, които имат богат боен опит от конфликтите в региона.

По време на гражданската война в Кот д'Ивоар от 2002-2003г. либерийци се сражаваха на страната на всички враждуващи страни, а в самата Либерия се водеше брутална гражданска война до 2003г. Президентът на Либерия призова съотечествениците си да останат настрана от случващото се в съседната държава.

Кот д'Ивоар е бивш икономически център на Западна Африка заради голямото количество кокос, което страната произвежда. Гражданската война разцепи страната на бунтовнически Север и лоялистки Юг.

Въпреки, че страната официално беше обединена през 2007г., Утара се ползва с подкрепата на северните провинции, докато Гбагбо разчита на южната част от страната.

Резултатите от изборите бяха преобърнати от избирателната комисия, която обяви за невалидни половин милион бюлетини от северната част на страната и по този начин предизвика вълна от протести.

Според експерти, няма много начини, по които Гбагбо да бъде принуден да напусне властта, тъй като на този етап няма подкрепа за военна операция. САЩ и ЕС наложиха санкции на семейството и съюзниците на лидера, но подобни мерки не са давали резултат в подобни случаи.