Руски боен кораб е стоварил камиони, войници и бронирана техника край Севастопол в Крим, съобщава Ройтерс.

Журналист на медията е видял камиони да слизат от големия десантен кораб "Ямал 156" в Казашкия залив край Севастопол. На един от камионите бил натоварен бронетранспортьор.

В понеделник кореспондент на Ройтерс е видял колона от най-малко 100 руски военни автомобила, включително камиони, бронирана техника и мобилна артилерия на път в същия район. Това е украинска територия на около 15 км от пристанище Севастопол, където е базиран руският Черноморски флот по силата на договор за наем между Москва и Киев.

Проруските власти в Крим отрекоха извън севастополската база на полуострова да има каквито и да било руски войски дори когато маскираните въоръжени мъже, обсадили украински военни съоръжения, караха автомобили с руски регистрационни номера и се идентифицираха пред украински войници като руска войска, припомня Ройтерс.

Медията също припомня, че кримчани ще гласуват на референдум в неделя, с който ще определят дали да станат част от Русия или да изберат по-голяма автономия от Украйна.

Междувременно говорителят от ВМС на Русия Вадим Серга, цитиран от Интерфакс, заяви, че руски бойни самолети и хеликоптери са започнали учебни полети над Средиземно море.  В ученията участва самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" от Северния флот на Русия. По думите му в ученията се отработва поразяване на въздушни цели и друга бойна техника.

По-рано стана ясно, че четири бомбардировача на Русия провеждат военни учения над Арктика.