Главната прокуратура на Русия отказа да екстрадира Андрей Луговой във Великобритания.

Прокуратурата на Русия декларира готовност да разгледа материалите по обвинението на Луговой за убийство чрез отравяне на бившия руски агент Литвиненко, но Луговой, като гражданин на РФ не може да бъде предаден на Великобритания.

Главната прокуратура обаче не е получавала официални документи, нито искане за екстрадиция. Това е съобщил за ИТАР-ТАСС пресаташето на прокуратурата Марина Гриднева.

Луговой:
Невинен съм, не съм убивал Литвиненко, ще говоря. 

Гриднева е мотивирала отказа на прокуратурата с текст от руската конституция, който не позволява руски гражданин да бъде предаван на друга държава.
Според европейската конвенция за правна помощ и взаимодействие той може да бъде привлечен под отговорност, но само на територията на Русия, ако в руското законодателство се предвижда отговорност за аналогично престъпление, пояснява още Марина Гриднева.

През декември Главната прокуратура на Русия проведе собствено разследване на обстоятелствата около смъртта на Литвиненко.
В рамките на това разследване Луговой е бил разпитан от руски следователи.
„По това дело той е бил в качеството си на свидетел и неговият статус за руското правосъдие остава неизменен", посочва източник от прокуратурата, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Лондон официално обвинява Луговой за убийството на Литвиненко и поиска екстрадирането му.