Продължават жалбите срещу Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В отворено писмо до земеделския министър Десислава Танева производители разкриват схемите за рекет.

"Българската агенция по безопасност на храните рекетира животновъдите, като умишлено създава хаос с ушните идентификационни марки на агнетата. Тези ушни марки струват 0,80 лв. на брой, а преди Великден се продават между 2 и 5 лв. на брой", пише Славчо Славчев от Търговище до министъра.

Той пише до Танева, че след като алармирал пред  националните медии къде отива тази огромна разлика, това се превърнало в повод кланицата му да бъде неоснователно затворена (според него) точни три дни преди Великден. "По този начин над 36 български семейства останаха без работа, а нашата фирма претърпя огромни загуби", пише Славчев.

"От години контролиращите месодобива ветеринарни лекари не ги интересува нищо друго, освен броя на закланите животни, за да напишат фактурите и приберат парите. Също така лекарите рекетират българските животновъди и производители, като се позовават на измислена от Българската агенция по безопасност на храните наредба и вземат в почивни дни вместо по два, по четири лева на заклано животно", пише той до министър Танева.

Основната причина и предпоставка за налагания рекет от Българската агенция по безопасност на храните е в закона за храните и последвалите го наредби, според Славчев.

"По този начин Българската агенция по безопасност на храните и техните областни дирекции са се превърнали в институционни бухалки - по закон могат да унищожат всеки български производител", пише Славчев.

От друга страна, приносът на Българската агенция по безопасност на храните в опазването на здравето на хората е минимален, смята той. "Ако производителите нямат личен морал могат да направят каквото си искат, а нравствеността и моралът няма как да бъдат наложени със закон", пише Славчев.

"Уважаема госпожо министър, моля Ви не спирайте до тук, а прочистете цялата система на Българската агенция по безопасност на храните и нейните областни дирекции", пише той.

Българските животновъди и производители и най-вече на българските потребителите се нуждаят от нов закон, който от една страна да им гарантира, че никой повече няма да ги рекетира и изнудва, и от друга, че в България ще се произвеждат качествени хранителни продукти, смята той.