Ще бъде изработена нова версия на стратегията за отбраната на България до 2020 година. Това увери военният министър Велизар Шаламанов, цитиран от БНР.

Припомняме, преди два дни документът се появи на сайта на Министерството на отбраната и предизвика остри реакции, след като в него се забелязва „военнолюбива" линия спрямо Русия. Появиха се информации, че военното министерство възнамерява да купува и ракети с по-голям обсег на действие и че това е записано в проекта „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Вчера документът „Визия 2020" беше замразен от премиера Георги Близнашки заради несъгласието му с някои оценки за заплаха от Русия.

Военният министър е категоричен, че в документа няма текст за закупуване на нови ракети. Той обясни, че става въпрос за повишаване на обхвата на далекобойността на зенитни средства в сухопътните войски, тъй като с намаляването на артилерията и с извеждането на старите системи практически тези способности са намалели.

„В никакъв случай не става дума за тактически или балистични ракети. Просто имам чувство, че някои експерти, които коментират, не са имали време достатъчно задълбочено да се запознаят с текста", убеден е Шаламанов.

Той подчерта, че новата версия на документа ще бъде изработена до срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс, в която ще участва президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че не му се иска да говори за премахване на една или друга оценка. По думите на министъра по-скоро става въпрос за разработка на следваща версия на документа, която очиства в много по-голяма степен вижданията на други министерства и ведомства. Тази позиция ще бъде представена на държавния глава и след проведените консултации там и взетите решения да има много ясна основа и в през септември да бъдат разработени необходимите проекти за модернизация.

Велизар Шаламанов смята, че оценките в документа, който е на ниво експертна разработка, са изцяло в контекста на дискусиите в НАТО, на консултациите в НАТО, където страната ни е ефективен член и се разчита много на това, което тя предлага, имайки предвид нашето географско положение и исторически опит.

Документът на Министерство на отбраната трябва да стане документ на правителството и затова в неделя ще бъде готов вариант с много по-политическо звучене, подчерта той.