Реформаторите и ГЕРБ ще засилват сътрудничеството си за местните избори, стана ясно от изказване на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред БНТ. Пред обществената телевизия политическата дама каза, че на централно ниво РБ са дали подкрепата си за кандидата на ГЕРБ, но че не може да се очаква в малките населени места, където има и натрупани личностни отношения, избирателите да се държат като крепостни.

Тя допълни, че затова е важно за предстоящите местни избори да се търси още повече доверие и съгласие както в самия РБ, така и с ГЕРБ. "Не трябва да горим нито един мост помежду си", заключи тя.

"В Реформаторския блок имаме ясен подход за поемането на отговорност в определена област. Това се прави със съответната стратегия и конкретния човек, който да я извърши", заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Първият ни еврокомисар коментира, че трябва да се прави разлика между политическите назначения, които провеждат политиката на управляващите партии в даден сектор и зад които партиите и министрите застават и носят отговорност, и останалата част от администрацията.

Кунева припомни, че Реформаторският блок внесе вчера поправки в Закона за държавния служител, според които двете вратички, през които се правят назначения без конкурси - назначение на непълно работно време и по заместване, се затварят. През последните три години са назначени без конкурс 5000 души в държавната администрация. Това е абсолютно недопустимо. За тези назначения са използвани "вратички", която ние сега затваряме, за да не се случва тази практика, коментира още лидерът на ДБГ.

На въпрос за нашумялата сделка за придобиване на дялове от Виваком и други фирми от белгийската LIC33, вицепремиерът беше категорична, че е съвсем нормално правителството да се интересува от произхода на капиталите, чрез които ще бъдат придобити стратегически важни за България фирми, още повече при засиления обществен интерес към сделката.