Американският президент Джордж Буш наложи вето на приетия от доминирания от демократите Kонгрес законопроект за определяне на точен график за изтегляне от Ирак срещу допълнително финансиране на операция, предаде АФП.

От Белия дом обявиха, че президентът е разочарован от действията на конгресмените.

Американският Сенат определи 31 март 2008 година като крайна дата за изтегляне на американските сили от Ирак, предаде Ройтерс.
Датата е посочена в законопроект за финансиране на американските войски в Ирак и Афганистан на стойност близо 122 млрд. долара.

С 50 гласа "за" и 48 "против" Сенатът отхвърли поправка на републиканците, която целеше да премахне датата на изтеглянето от законопроект.

Определянето на краен срок би внесло хаос и объркване сред редиците на американската армия и би довело до провал, каза Буш.
Безмислено и безотговорно е да кажеш на врага си кога смяташ да се оттеглиш, добави американският държавен глава.

В отговор  демократите обвиниха Буш, че пренебрегва желанието на американската нация да спре войната в Ирак, която отне живота на повече от 3 350 американски войници.
Буш е длъжен да обясни своите действия и да поеме отговорност, когато войната приключи, каза сенатора демократ Хари Рейд.
Ако чрез налагането на това вето, Буш смята, че ще ни спре в опитите ни да променим хода на войната, то той греши сериозно, допълни Рейд.

Демократите изказаха своето мнение, сега е моментът да загърбим политиката и да подпомогнем армията си със средства, добави президентът, след като обяви ветото.

Минути след като стана ясно, че Буш е наложил вето на законопроекта за определяне на точен график за изтегляне от Ирак, демонстранти скандираха пред Белия дом с лозунги „Спрете войната" и „Колко още трябва да умрат?"