Втора седмица турските граждани, които масово се завръщат в европейските държави, са принудени да чакат часове наред на опашки на турско-българската граница.

Според турските митнически власти на Капъкуле се е наредила опашка от автомобили от около 3 км, а на Хамзабейли/Лесово е 2 км.

Представител на областната Дирекция за митници и търговия Тракия съобщи, че от турска страна няма проблеми, на Капъкуле около 10 перона обслужват пътниците и преминаването става бързо.

Но забавянето е поради бавната работа на митницата на Капитан Андреево. През почивните дни то става още по-бавно, защото на българската митница работят с намален персонал.

Още преди сезона на масовите пътувания на гурбетчиите властите в Одрин предупредиха българската страна за възможни натрупвания в пътникопотока.

На среща през месец май с министъра на финансите Владислав Горанов турски представители начело с ръководителя на регионалната дирекция за митници и търговия Мюслюм Ялчън поставиха въпроса за необходимостта от ускоряване на митническите процедури на българската граница, особено през активния сезон на пътуванията на турските граждани за ваканцията в Турция.