Днес следобед приключи съдебното следствие срещу Синан Алиев - водачът на тежкотоварен камион с полуремарке, причинил на 7 декември 2006 година смъртта на 18 души и ранил над 10 при тежко пътно - транспортно произшествие на моста край град Бяла.

Започна четенето на обвинението от страна на окръжния прокурор Огнян Басарболиев, а в късния следобед - и пледоариите на двамата защитници, предаде Ruseinfo.net.

Според Басарболиев автомобилът е бил потенциално опасен за движение по пътищата, тъй като е произведен през 1989 година, а вследствие на извършвани нискокачествени ремонти от лица без техническа грамотност според показанията на някои свидетели, той е можел да причини ПТП.

Без значение кой е направил конструктивните изменения върху полуремаркето - надстройките и двойните задни врати - предишен или настоящ собственик, те не отговарят на специална наредба, а претоварването на ремаркето е факт, засвидетелстван от служителката на кантара в Червена вода и документи.

По-рано днес следобед съдът остави без уважение, исканията на защитата и обвинението, защото ги сметна за неоснователни.
Причината - наличие на достатъчното събрани гласни и веществени доказателства в хода на досъдебното производство.

В първия случай от исканията ставаше въпрос за 2 химически експертизи, с които да се определи мястото на удара и от кое МПС са следите от боя и стъкла.

Няма нужда от изготвяне на повторна автотехническа експертиза, както настояваше Басарболиев.
Няма нужда и от претегляне на полуремаркето, да се посочи теглото на допълнителната надстройка, да се определи дали от мястото на отказване на спирачките (втори завой) водачът е можел да види светлините на заведението при кръстовището до моста.