Свидетел по делото "Октопод" е нахлулият в дома на кандидата за президент Алексей Петров в Тетевен. Той е заплашвал хора от предизборния му щаб като размахвал пистолет.

Това съобщи по време на пресконференция в БТА Явор Дачков. Той посочи, че Пламен Устинов е давал показания по делото срещу Петров, след като е бил притискан от прокурор Роман Василев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и главния секретар на МВР Калин Георгиев. Те са му предлагали сумата от 500 хил. лв., за да свидетелства срещу бившия съветник на ДАНС, обясни Дачков.

Припомняме, инцидентът с въоръженото нападение стана преди дни, докато Петров и хората му са били в къщата.

Дачков уточни, че Устинов е бил задържан за малко в полицията, но по-късно е освободен. Стана ясно още, че Устинов преди време се е свързал с адвокатите на Алексей Петров и е искал пари от него, за да оттегли показанията си и да напусне страната.

Явор Дачков показа кратък видеозапис с лицето на свидетеля по делото "Октопод". Журналистът показа и негова декларация от 22 юни 2010 г., която по думите му е писана пред нотариус, който обаче отказал да я завери, след като видял написаното. В документа на две страници и половина Устинов обяснява как е бил викан в ГДБОП и е бил притискан да лъжесвидетелства.

"Целта на разговора беше да им дам показания, че Петров е организирал и ръководи престъпна група, включително да посоч конкретна връзка между лицата в операция "Октопод" и "Наглите", се казва в декларацията на Устинов.

В нея се споменава и че прокурор Роман Василев го предупредил, че ще реши съдбата му за 1 минута, ако не изпълни указанията им. Там се споменава и за предлаганите му пари, както и обещания, че ще бъде възстановен на кадрова служба в системата на МВР.
Дачков посочи, че този човек преди е работил в НСО.

Нидал Алгафари съобщи от своя страна, че на 17 септември Алексей Петров е получил флашка, която разкрива информация за контрабанда на много високо ниво. По думите му, става въпрос за изградена система, с която може да се изнасят незаконно както наркотици, така и оръжие, алкохол и др. 2 млрд. лв. годишно били сумите, които организаторите печелели от трафика.

Парите се превеждали в ливанска банка. "Висш държавен служител и политик" строи курорт с тях в Ливан.

От екипа на Алексей Петров обаче не пожелаха да разкрият самоличността на този човек. Нидал Алгафари подчерта само, че знае кой е той и може да каже публично името му, но няма доказателства.

"Имаме подозрения, че част от парите от трафик се въртят около премиера Бойко Борисов", коментира Явор Дачков.

Няколко дни след като Петров получил скандалната флашка, Нидал Алгафари бил "закачен" и подслушван от службите. Самият той обясни, че единствената обяснима цел на службите е да разберат подробности около предизборната кампания на Алексей Петров и кандидата за вицепрезидент Николай Георгиев.
"Аз нямам никаква незаконна дейност. Подслушват ме с подставено лице", посочи още Алгафари и сравни подслушването с аферата "Уотъргейт" в САЩ.

Нидал Алгафари посочи и че няколко дни след "атентата" срещу Алексей Петров в Тетевен са започнали бунтовете срещу Кирил Рашков - Цар Киро. Алгафари коментира, че протестиращите са били насъсквани, а на футболните агитки плащала българска банка за това да отидат в Катуница.

Целта по думите му е да се прекъснат и избегнат всички предизборни дебати. Най-голяма полза от това имал лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който използвал случая, за да "яхне вълната".

Алгафари каза още, че има информация, че след 1-2 седмици се готвят арести на двама бизнесмени, отново с цел да бъде отклонен предизборния дебат. Алгафари публично отправи въпрос към главния прокурор Борис Велчев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и президента Георги Първанов: "Защо в момента аз съм подслушван по този начин?".

Душана Здравкова от своя страна посочи, че ще се свърже с Европейския парламент и комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред, като уведоми комисията за "тревожната обстановка в България - безредиците, размириците, убийствата на млади хора, терористичния акт срещу кандидат за президент".

Съучредителката на ГЕРБ посочи, че ще настоява през октомви, когато е следващото заседание на комисията в Европейския парламент, в дневния ред да бъде включен и обсъдена ситуацията у нас.

Тя обясни и че ще иска комисията да излезе с официална декларация по този повод и ще настоява да бъдат изпратени предтавители, които да наблюдават законосъобразното протичане на изборите у нас.

Освен това екипът на Алексей Петров поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради неспряване на МВР със ситуацията в Катуница.