Бойците от "Ислямска държава" пристъпиха към руините на град Хатра в Северен Ирак, съобщават представители на иракските кюрди.

След като изравниха със земята с багери и бормашини руините на древния асирийски град Нимруд, ислямистите са се насочили към Хатра.

Хатра е град, основан през 3 век преди Христа в състава на Древна Партия и столица на първото Арабско царство.

Градът устоява на няколко римски атаки, благодарение на високите си и дебели стени, подсилени допълнително с кули. Руините на Хатра, особено храмовете, където елинската и римската архитектура се смесват с източния стил, свидетелстват за величието на някогашната местна цивилизация.
Градът е включен в списъка на Световното културно наследство на ООН.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи като "военно престъпление срещу цялото човечество" разрушаването на древния град Нимруд в Ирак. Юнеско също осъди варварските действия на ислюмистите.

Нимруд се намира на 30 километра от Мосул, в северната част на някогашна Месопотамия. Разкопките започват още в средата на XIX век и по-голямата част от статуите се намират в големите европейски и иракски музеи.

След разрушаването част от експонатите са били извозени от ислямистите с камиони.
Това предизвика опасенията на ЮНЕСКO, че може да бъдат продадени нелегално зад граница за финансиране на терористичната организация "Ислямска държава"

Преди това ислямистите разрушиха с бормашини някои експонати, а други бяха изнесоха от музея в Мосул.