"Възможно е страната ни да не може да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство, т.нар. air policing, от втората половина на 2015 година. Има опасност от пълно приземяване на бойната ни авиация".

Тези изводи от доклада за състоянието на въоръжените сили на България след присъединяването ни към НАТО представи депутатът от "Атака" и член на парламентарната комисия по отбрана Илиан Тодоров по време на дискусия: "Предизвикателствата пред националната сигурност на България 70 години след победата над фашизма".

"Бойците ни се подготвят по занижени нормативи, заради оскъдния бюджет не се възстановява инфраструктурата на армията. Въоръжените сили са на критичния минимум", - тези изводи са записани в доклада за състоянието на армията ни, подписан от военния министър Николай Ненчев и представен на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) от 27 април 2015 г., на чието заседание нямаше представители от партия "Атака".

Относно изказването на министър Ненчев, че иска тотално да скъса със зависимостта ни от Русия като превъоръжи армията ни с техника, закупена от западни оръжейни компании, депутатът Тодоров даде примери с други бивши членки на Варшавския договор.

"В полската армия има 270 танка Т 72, 1131 БМП-та, 50 МТЛБ съветско производство, които не планират да свалят от въоръжение", каза Тодоров. Те разполагат и с ракетни комплекси "Нева", танков разрушител "Малютка", 30 ракетни комплекса Куб, 64 Оса", продължи да изрежда Тодоров. Военна техника, произведена в СИВ има и в Хърватската, Румънската, Словашката, Словенската армии, даде пример депутатът.

Според Илиан Тодоров, за да възстановим частично своя суверенитет, трябва да възродим нашето военно производство. Той припомни, че за участие в мисии зад граница са изхарчени 700 млн. лева. "Изхарчени са за чужди войни", коментира атакистът.

"24 хил. души това не е армия, това е корпус", каза Тодоров. "Това е пълен и тотален разпад, след 2-3 години на парада ни ще има хвърчила, а не военна техника", коментира депутатът. "Не може тези, които 25 години са разсипвали армията сега да дават съвети", заключи той.