Тъщата на покойния Бранимир Григоров - Бранко предала гилзи на полицията.

Специализираният наказателен съд разпита шестима свидетели по делото срещу групата на Йоско Костинбродския.
Пред Темида се изправи първо Кирил Димов, който към 2002 г. работил в сектор "Убийства" към СДВР. Заради професията Димов имал постоянни контакти с криминално проявени. Държавното обвинение ориентира разпита на свидетеля в посока на убития през 2004 г. Бранимир Григоров - Бранко.

Припомняме, 38-годишният Григоров бе убит на 26 юни 2004 г. в София. Предполага се, че бандата на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския е имала за партньор в дейността си именно групата на застреляния през 2004 година Бранко.

Полицаят днес разказа, че не познава лично Бранко и не може да посочи имената му, но е чувал за него. По прякора предположи, че се е казвал Бранимир. Свидетелят си спомня, че тъщата на покойния е занесла гилзи в полицията. Димов ги предал за съхранение в гилзотеката и за тях била назначена експертиза. Не стана ясно обаче какви са били резултатите от нея.
Оказа се, че тъщата не харесвала зет си - дали поради характера на заниманията му, или поради друга причина, можем само да гадаем. Димов обаче каза пред съда, че въпросната жена и Бранко не били в добри отношения.

Адвокатът на Йоско - Илиан Василев, възразяваше почти срещу всеки въпрос, който прокуратурата отправяше към свидетеля. Според него въпросите нямат общо с предмета на делото. Адв. Василев призова "стойките на микрофоните" (определението по всяка вероятност бе за журналистите в залата, б.р.) да констатират какви въпроси задава прокуратурата.

Разпитани бяха още петима свидетели. Радост Костова заяви пред съда, че никога не е виждала подсъдимите. Жената имала къща в софийското село Марчаево. Не живеела там, къщата буквално била изоставена и ограбена "до шушка".
Впоследствие Костова предоставила къщата си на двама души - Христо и Любка. Не им вземала наем, искала само да я пазят. Любка и Христо пък в замяна залепили плочки в банята.

В началото на миналата година къщата е била обискирана, стана ясно от показанията на Гергин Златков, който живее в същия квартал. Възрастният мъж разказа, че го извикали за "свидетел" (всъщност Гергин има предвид, че е бил поемно лице, но не знае какво означава, този термин).
Той тъкмо отивал да пие един бульон в магазина, както сам разказа, но полицаите го извикали за поемно лице. Собственичката на къщата Гергин не е виждал от 40 години, тъй като бил тираджия и постоянно пътувал.

"Тези, дето проверяваха, нищо не взеха, нищо не намериха и си тръгнаха", посочи Гергин. Къщата била в ремонт. В досъдебното производство обаче свидетелят е казал, че е иззет син полиетиленов плик, в който имало някакви парцали с петна по тях.

След като съдът прочете показанията му, Гергин заяви, че не е виждал какво пише в протокола, полицаите му казали само да се подпише. Гергин все пак ги попитал дали всичко е наред, да не го "разхождат" впоследствие до съдилища, но те го уверили, че всичко е наред.

Адвокатите на подсъдимите не коментираха цялата тази мистериозност, която се породи от разпита на свидетелите. Те призоваха медиите да се обърнат към "тежката артилерия" - прокурора. Той обаче излезе отзад, поради което не можахме да зададем въпросите си.

Съдебният състав се оттегли за разпит на защитен свидетел под номер 66 при закрити врата, а изслушването на Киро Японеца и Барона е отложено за 29 януари.