Синдикатите отново не се разбраха с МВР.

Разбрахме се, че няма да се разберем", обяви пред журналисти председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов след днешната си среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова в силовото министерство.

Попов разкри, че на разговорите им е било представено редактираното от премиера Бойко Борисов предложение за социални промени в системите Сигурност и Отбрана.

Най-същественото искане на синдикатите е премиерът Бойко Борисов да оттегли от Народното събрание внесения вече проект за Бюджет 2016, да махне параграфите, които засягат социалните придобивки на служителите в сектор Сигурност и Отбрана и чак тогава да внесе проекта за държавен бюджет.

Протестиращи полицаи блокираха отново днес центъра на София. Протести се проведоха и в много други градове на страната, като за кратко бяха блокирани и гранични пунктове. Още...

Полицаите обаче продължават да бъда недоволни от това, че новопостъпилите служители ще получават само до 10 работни заплати при пенсиониране, отпуските остават намалени на 20 дни и допълнителните възнаграждение за прослужен труд ще се консолидира в основната работна заплата, стана ясно още от думите на Попов.

„Това означава, че аз имам вече 20 години стаж в МВР и съм достигнал максимума на допълнителното възнаграждение. Затова моята заплата е с почти 40 на сто по-висока. Ако колега сега започне работа, след тези 20 години неговата заплата ще бъде същата, като тази, с която е започнал", обясни какво означава всъщност консолидирането Валентин Попов.

Това е обидно за нас като служители, този пакет от промени е неприемлив и ние сме категорично против него", обяви председателят на СФМВР.

Именно заради това 6-те синдиката - тези на МВР и този на затворите, излизат на общ протест на 8 ноември, неделя, на площад „Народно събрание". Нямаме друг избор", заключи Попов.

Протест обаче няма да има само в неделя, стана ясно още от изявлението на синдикатите. Остава в сила и насрочения за днес протест от 18 часа пред автогарата в „Овча купел". Като протест може да има и утре както в София, така и в други части на страната.