Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ в доставянето на оръжия за сирийските бунтовници и по този начин влошава конфликта в Сирия, цитиран от „Франс прес".

За първи път Москва директно размаха пръст на Вашингтон във връзка със ситуацията в Сирия. Преди от руска страна заявяваха, че „чужди сили" въоръжават опозицията, без да посочват директно държави.

Русия доставя „противовъздушни противоракетни системи" на Дамаск според споразумение, което в „никакъв случай не нарушава международните закони", каза Лавров по време на кратката си визита в Иран.

Контрастира с това, което САЩ правят с опозицията, а именно предоставят оръжия на сирийската опозиция, които са използвани в борбата срещу режима на Асад, поясни Лавров.

Лавров се изказа по повод вчерашните обвинения на Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която обвини Русия, че изпраща „бойни хеликоптери" на Сирия, което ще доведе до драматично ескалиране на конфликта.

Запитан на брифинга в Техеран относно вертолетите Лавров обясни, че единствено Москва доставя на Дамаск „конвенционални оръжия", които са свързани с противовъздушната отбрана и подчерта, че договорът не нарушава международните закони.

По думите му след изявлението на Клинтън говорителят на Пентагона е заявил, че министерството на отбраната на САЩ не разполага с такава информация, цитиран от РИА Новости.

Иранският му колега Али Акбар Салехи заяви от своя страна, че позициите на Техеран и Москва по въпроса за Сирия са „много близки".

Западните и арабските нации, каза той, „са изпратили оръжия в Сирия и не позволяват обещаните реформи от страна на сирийския президент да бъдат приложени".

Според непотвърдена информация Катар, Саудитска Арабия и САЩ въоръжават сирийските бунтовници.

Лавров повдигна и въпроса за иранската ядрената програма. По думите му Русия е против едностранни санкции срещу Иран и призова страните да се придържат към приетите принципи и решение от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Ние сме против всякакви принудителни действия, които заобикалят Съвета за сигурност на ООН, касаещи Иран, Куба и други суверенни държави-членки на ООН", подчерта той.

Припомняме, че на 18-19 юни ще се проведе нов кръг от разговори между Великите сили.