Британският премиер използва новогодишното си обръщение да каже, че Великобритания е „поела в правилната посока", съобщава БиБиСи.

По отношение на всички големи проблеми, които се отнасят за Великобритания, ние се придвижваме в правилната посока и аз имам доказателства за това", каза британският премиер.

Премиерът изтъкна, че 2012-та е била „тежка", но хората могат да гледат към 2013-та с „оптимизъм и реализъм". Въпреки това, той не забрави да подчертае, че 2012 е била „изключителна година за нашата страната", имайки предвид церемониите по диамантения юбилей на кралица Елизабет II и успешните Олимпийски и Параолимпийски игри.

Във видеообръщението, публикувано днес, той призна, че „не могат бързо да се поправят" проблемите в икономиката на Великобритания. Но Камерън подчерта, че има „реален прогрес" в съкращаване на бюджетния дефицит на Великобритания, реформиране на социалната система и подобряване на образователната система.

Веднага лейбъристите отговориха на посланието на Камерън, заявявайки, че премиерът „обеща промяна", но „нищо не се промени за добро".

Камерън обаче избегна да говори за бъдещето на Великобритания в ЕС, очаква се да направи това в реч през следващите седмици, и за гей браковете - и двата казуса водят до разцепление в управляващата Консервативна партия.