Руски и американски военни разменят информация по два пъти дневно за военновъздушните операции на двете страни в Сирия. Това обяви генералът от ВВС на САЩ Хърбърт Карлайл, цитиран от "Франс прес".

Американското командване на операциите в Сирия говори по два пъти на ден с руските си колеги, уточни генералът пред журналисти и добави, че между двете командвания има пряка линия.
"Всички имат интерес да се поддържа сигурността на полетите. Никой не иска опасни или зле изтълкувани ситуации", изтъкна висшият американски военен.

Руснаците и американците все пак не стигат дотам да се информират взаимно за дневните оперативни планове, добави генералът.
"Става дума за информация в реално време, за онова което се случва в момента, за полетите, които с в ход", уточни той.

Пристигането в петък на шест самолета F-15 C в турската военновъздушна база "Инджирлик" ще даде възможност да се подобри наблюдението на сирийското въздушно пространство от американските военни, посочи генералът. Тези бойни самолети имат "фантастичен радар", който ще помогне на самолетите на коалицията начело със САЩ да спазват достатъчна дистанция от руските и сирийските самолети, продължи той.

Но въпреки всекидневната размяна на информация, Вашингтон изтъква, че няма сътрудничество с Русия, отбелязва "Франс прес".

"При сегашното състояние на нещата, ние не виждаме възможност да съгласуваме действията си или да сътрудничим с руснаците в битката срещу "Ислямска държава", конкретно защото Русия изглежда държи преди всичко да брани сирийския режим", обяви от своя страна говорителят на Пентагона Питър Кук.