Данъчни служители наблюдават ресторанти, хотели и увеселителни заведения заради наближаващия студентски празник, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Задачата на данъчните е да гарантират, че търговците ще декларират приходите от куверти и туристически пакети.

Десетки инспектори на приходната агенция в последната седмица следят в интернет офертите за 8 декември. В дните около празника ще бъдат проверени стотици заведения, ресторанти и хотели в планинските курорти и областните градове в страната.

От НАП уточняват, че ревизорите използват и компютърната система за връзка на касовите апарати с НАП, за да открият рискови търговци. Основният подход на проверяващите тази година ще е т. нар. открито наблюдение. Това е постоянно присъствие в заведенията на инспектори, чиято роля е да наблюдават отчитането на приходите и издаването на документи за покупките.

От приходната агенция напомнят, че за плащанията на туристически пакети за студентския празник задължително се издава касова бележка, освен в случаите, когато парите се превеждат по банков път. Сигнали за неиздаване на фискален бон се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

По повод предстоящите наблюдения зам.-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова коментира, че успехът на проверките не се измерва с броя на съставените актове. Според нея по-важният въпрос е търговците да отчетат оборота си коректно. Именно заради това служителите на агенцията вече следят паричните потоци и ще изпратят екипи на НАП, които да наблюдават на място в дните около 8 декември. Данъчните съветват и студентите за пазят документите за плащане, защото те са единствената им гаранция за качествена услуга.