Бедствено положение е обявено в община Харманли заради усложняването на обстановката с пожара край село Дрипчево. Това съобщават от общината. Заповедта е издадена от и.д. кмет на Харманли инж. Гено Генев.

Припомнямеголям пожар лумна между хасковските села Дрипчево, Оряхово, Васково и Младиново. Към момента няма пряка опасност за хората от близките селища и тяхното имущество.

От вчера са мобилизирани няколко екипа на пожарната. Към тях днес се присъединиха и военни. Изпратени са и тежки машини на ТЕЦ „Марица Изток".

Цялата противопожарна техника на общината, заедно с екипите към нея и противопожарна охрана-Харманли е ангажирана в гасенето. От местната администрация уверяват, че се прави всичко възможно огънят да се ограничи и да не навлезе в населените места в района. Опасност от това засега няма. Бедственото положение се обявява за по-голяма мобилизация на силите, участващи в гасенето, обясняват още от общината.

На мястото на пожара е и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

От пресцентъра на МВР информират, че към 12.00 часа огънят е обхванал площ от около 3000 дка и се развива в посока юг. Огненият фронт, в който попадат предимно лесонепригодни площи, сухи треви и ниска растителност, се простира на почти два километра.

В борбата със стихията участват над 150 души -  пожарникари от Хасково, Пловдив и Свиленград, служители на горското стопанство, военни и местно население.

Междувременно Районната прокуратура в Харманли е образувала досъдебно производство за причиняване на пожар по непредпазливост. Извършват се огледи, назначени са експертизи. Работи се по версия за причиняване на пожара по непредпазливост при почистване на пасище.

В гасенето на горския пожар участват над 40 горски служители. Огънят е пламнал вчера около обед в землището на село Дрипчево. Сигналът за пожара е подаден дежурния екип на Център 112.

От Агенцията по горите информират, че причината за възникване на огнената стихия е техническа - изхвръкване на искри при работа с роторна машина за почистване на храсти в общински земи, отдадени под наем за пасища.

До момента пламъците са обхванали около 2500 декара, от които 130 дка широколистна гора. Огънят, който е възникнал вчера между селата Дрипчево, Васково и Младиново, е напреднал към Езерово.

Освен противопожарни автомобили на пожарната, високо проходими специализирани коли за гасене на горските стопанства, техниката на армията към мястото са изпратени и тежки машини на ТЕЦ Марица Изток.

От Агенцията по горите уверяват, че е създадена необходимата организация за помощ при евентуално разрастване на пожара. Ситуацията внимателно се следи.

Спасена е 84 дка 50-годишна иглолистна култура.

Разследващите органи са задържали двама души за изясняване на причините за пожара, става ясно още от съобщението до медиите.

Гората край харманлийското село Дрипчево вероятно е пламнала от искра от металната част на почистваща машина. Тя е предизвикана от удар. До това първоначално заключение са стигнали огнеборците, коментира по-рано шефът на областната противопожарна служба Николай Вълчев, цитиран от Haskovo.net.

В района, откъдето е тръгнал огънят се разчиствали треви, храсти и тръни.

Макар по-рано да бе съобщено, че има задържани за пожара, прокурор Маргарит Стоилов от Харманлийската районна прокуратура коментира, че засега задържани по подозрение за умишлен палеж няма.

Обаче има привикани хора, които се разпитват за обстоятелствата, довели до лумването на огъня.

В близост до бушуващия пожар няма населени места и застрашени хора, успокои Николай Вълчев.

Пожарът продължава да вилнее, но засега ситуацията е под контрол. Шефът на областната пожарна обясни, че теренът е труден, пожарът с неправилна форма, заради което е трудна и точната преценка на фронта на огъня.

Гасенето на огъня се възпрепятства и от духащия вятър. От Областна администрация-Хасково информират, че се очаква при затихване на вятъра днес, пожарът да бъде ограничен.

Още няколко пожара са възникнали вчера - в ДГС-Струмяни, в региона на Регионална дирекция по горите - Благоевград около 90 дка - умишлен палеж, в ДГС-Самоков, Регионална дирекция по горите - София - около 30 дка, в ДГС-Кирково, Регионална дирекция по горите - Кърджали - 1 дка и други. Всички те са вече овладени, информират от агенцията по горите.