Почти два милиона души в Източна Украйна може да не гласуват на президентските избори на 25 май, ако правителството не осигури защита в окупираните от сепаратисти райони, предупреди Централна избирателна комисия на Украйна, предаде „Франс прес".

ЦИК добави, че може да не успее да организира изборите в източните региони Донецк и Луганск, където проруски сепаратисти се бият с киевските власти и обявиха двете области за независими републики.

Комисията допълни, че с наличната информация ЦИК не може да организира подготовката по вота, защото има незаконни действия от неизвестни хора.

ЦИК има предвид случаи на „заплахи и физически натиск" срещу представители на комисията и добави, че редица секции не могат да бъдат подсигурени.

Избирателната комисия също се оплаква, че милицията и силите за сигурност са се провалили да действат и призова временния президент Турчинов да предприеме необходимите мерки за осигуряване на безопасното провеждане на вота в изборните секции в тази част на страната на 25 май.