В България вече е в ход създаването на ултрамодерни дрони, с цел спасяването на човешки животи.

Един от ентусиастите, развиващ идеята у нас, е кадър на ТУ-София и е стартирал инициативата благодарение на програма "Техностарт - Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България" към Министерство на икономиката.

Става въпрос за сериозно обoрудвани безпилотни летателни апарати, които ще оптимизират издирването и спасяването на бедстващи в страната. Дроните ще могат както да доставят храна и лекарства до пострадали от природно бедствие или авария, така и да намират изчезнали хора в трудно достъпни местности, благодарение на уникалния си за България софтуер.

"До скоро дроните се възприемаха по-скоро като военна техника или като средство за забавление. Нашата цел е да се възползваме максимално от тяхната функционалност, за да бъдем полезни на хората по много начини",  заявява основното действащо лице по проекта, инж. Гергана Йорданова.

Мултифункционалната платформа носи името S.E.N.S.O.R. и ще бъде готова през пролетта на тази година.

S.E.N.S.O.R. ще бъде оборудван с високотехнологична спасителна техника, включваща термовизионна камера и множество сензори, осигуряващи стабилен полет при лоши метеорологични условия. Предвижда се дронът да бъде представен първо в рисковите райони в страната.

Заложената в бизнес плана цена на устройството ще бъде далеч по-ниска от една цялостна акция по спасяване.

"Е, сигурно ще се наложи да снимаме и няколко сватби, за да се подпомогне допълнително успешната работа по развитието на проекта", шегува се Гергана.