Росен Плевнелиев да наложи вето на Закона за горите, поискаха депутатите от СДС в телефонене разговор с него, съобщава БНР.

"Сега е моментът президентът да покаже на чия страна е - на олигарсите или на народа", категоричен е депутатът Ваньо Шарков.

Днес сините депутати ще се срещнат с юридическия екип на държавния глава, а в понеделник очакват той да насрочи и лична среща.

Междувременно председателят на БЗНС Николай Ненчев също поиска вето на така приетия закон.

Ненчев представи декларация на БЗНС след заседание на политическото ръководство.
В нея от земеделската партия твърдят, че поправките в Закона за горите, даващи възможност през вековните български гори да се секат просеки за лифтове и ски писти, без промяна на предназначението на горите, може да доведе до непоправими поражения на околната среда.

Затова и неубедително звучат твърденията, че така ще се стимулира икономическото развитие на определени региони. Напротив, унищожаването на безценното биологично разнообразие може да се окаже катастрофално за бъдещето, както на съответните региони, така и на цялата страна.

Развитието на ски туризма е важен приоритет за България, но изграждането на съответната инфраструктура изисква задълбочен анализ и широка обществена дискусия. По важни за нас са околната и екологична среда, пишат в писмото си БЗНС, който е обнадежден от спонтанния граждански протест и изцяло се солидаризира с исканията на природозащитниците.

За нас тези спонтанни, граждански реакции са гаранция, че в България се формира, макар и все още крехко, но демократично по своята същност, гражданско общество, което ще гарантира необратимостта на демократичния процес в страната, заяви Николай Ненчев.

БЗНС призовава за повече въздържаност българската полиция и настоява за цивилизационен подход към мирно протестиращи граждани. БЗНС като най-тежко пострадалата политическа сила, е особено чувствителен към насилието във всичките му форми.

За нас е абсолютно неприемливо използването на груба сила към мирно протестиращи граждани от страна на полицията, особено когато се прилага към деца. В това отношение не сме склонни да правим никакви компромиси, но бихме предприели всякакви действия за предотвратяването на такива тенденции. БЗНС настоява за незабавно освобождаване на всички задържани от полицията, след вчерашните протести., категорични са от партията.