ЦИК все още не е регистрирала СДС за изборите. Към 30 април 4 партии са подали документи за регистрация, сред които СДС, съобщи говорителят на ЦИК Александър Александров.

Александров поясни, че ЦИК изчаква ГРАО да представи протокол от проверката на подписката, придружаващата документите за регистрация на СДС.

Александров каза, че обикновено когато една партия получи регистрация в ЦИК а по-късно се регистрира с партньори като коалиция, първоначалната регистрация на партията се анулира.

Той не се ангажира с прогноза как ще се развие казусът СДС.

Срокът за регистрация на партии изтича на 12 май. На 13 май ще се тегли жребият за номерата на партиите и коалициите за европейските избори   

Александров е категоричен че никоя партия не може да участва по повече от един начин в изборите. Той не се нае да коментира кое ръководство на СДС е или ще бъде легитимно и подчерта че ЦИК работи според записаното в регистъра на политически партии.

Всяка партия във всеки един момент има едно единствено легитимно ръководство, подчерта Александров.

Той отбеляза още, че ЦИК не борави в физически лица и не й е работа да знае подробности за ръководствата на близо 400-те български партии.

Александров съобщи, че ЦИК са подготвили изборните книжа и припомни, че те до утре трябва да бъдат приети тъй като срокът за обнародването им изтича на 10 май. Утре се очаква да бъде приета и методиката на ЦИК за изборите за национален парламент.

Очаква се тези дни да заработи сайтът на ЦИК.