Заради гузна съвест ГЕРБ се извъртели на 180 градуса. Такова предположение изказа в кулоарите на НС председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов, след като стана ясно, че хората на Борисов напускат окончателно парламента, с които се проваля актуализирането на бюджета.

Те бяха тези, които искаха актуализация, сега обръщане на 180 градуса. Това не е изненада за нас, още веднъж показателно за „предвидимата" политическа сила ГЕРБ", коментира той.

Според него с днешното си поведение опозицията показала, че депутатите й стават съучастници и инициатори в един грабеж, „в подписването на един празен чек".

По думите на Мерджанов, целта била бъдещото служебно правителство „очевидно при бабуването на президента с болното съгласие на ДПС и ГЕРБ" да има право да се разпорежда с финансите на държавата.

Социалистите и утре ще дойдат в НС. Ние ще си спазваме ангажиментите и като членове на комисиите, подчерта Атанас Мерджанов.

Въпросите оттук-нататък следва да бъдат насочени към президента Плевнелиев и към лидерите на тези парламентарни групи, които подкрепяха до преди малко актуализацията на бюджета", каза още червеният депутат.

Вчерашният опит за актуализация на бюджета беше поредното вероломно поведение на ГЕРБ, обяви малко по-късно Мерджанов и на трибунка в НС.

Той настоя да се спазват постигнатите договорености при президента Росен Плевнелиев. Съгласие при държавния глава за актуализация на бюджета не е постигано, както припомни социалистът. Още веднъж призоваваме към разум всички политически сили, изтъкна Мерджанов.

Това, което се прави в НС, не отговаря на действителното състояние на държавните финанси, убеден е председателят на ПГ на КБ. Социалистите категорично ще бранят хазната от актуализация на държавния бюджета, стана ясно още от заявката на депутатите от левицата.

Червените остро „скочиха" срещу внесеното от ГЕРБ вчера предложение да се разреши на служебното правителство да взема нови заеми.

Янаки Стоилов посочи, че хората с основание са възнегодували при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и каза, че сега отново трябва да са недоволни от последните решения, които се вземат. Това решение има по-висока цена, категоричен бе Янаки Стоилов.

Както обеща, червеният депутат внесе промени в Закона за гарантиране на вложенията на българите, според които до 3 месеца след влизане на БНБ в дадена банка, вложенията на хората до 100 000 евро да се изплатят.

Става въпрос за около 225 000 вложители, които, по думите на червения депутат, биха се възползвали от новите правила.